• Calea Bucuresti, nr. 82, B2-2, Otopeni

Evenimente 2013

1 Decembrie

La multi ani, Romania !

20-23 noiembrie

Londra – Anglia
Bruxellles - Belgia

Intalnire cu membri ENCU (European Network of Credit Unions).
Membri ENCU se vor intalni cu reprezentanti ai EBA (European Banking Authority). Va fi discutat impactul aplicarii reglementarilor acordului Basel III, (aplicabil bancilor), asupra lichiditatilor Uniunilor de Credit.
Vor fi organizate intalniri cu reprezentanti ai DG Internal Markets, referitoare la serviciile financiare oferite de Uniunile de Credit.

23 octombrie

FEDCAR a trimis catre Ministerul Muncii o propunere referitoare la modificarea Legii 540.


17 Octombrie

Ziua Internationala a Uniunilor de Credit


World Council of Credit Unions (WOCCU) a anuntat data Zilei Internationale a Uniunilor de Credit, pentru 2013. Aceasta va fi 17 octombrie 2013.
Logo-ul zilei este "Uniunile de Credit Impreuna pentru Totdeauna: Un drum mai bun".
Mesajul din acest an vorbeste despre puterea colaborarii Uniunilor de Credit, pe care nici un alt fel de institutii financiare nu o pot clama, precum si avantajele care decurg din impartasirea provocarilor, experientelor si solutiilor intre Uniunile de Credit, toate in beneficiul membrilor.
Tema din acest an este strans legata si de viziunea WOCCU, aceea de a crea o comunitate globala.

25 Iulie

FEDCAR sustine talentele din Romania
Comanesteanul Stefan Orheanu a câstigat The Gathering Ireland

Stefan Orheanu, 13 ani, din Comanesti, care a ajuns in semifinale la "Românii au talent", a câstigat, duminica, concursul "The Gathering Ireland". In saptamâna 14 -21 iulie, cunoscuta trupa de dans irlandez Riverdance l-a desemnat pe comanestean drept câstigatorul premiului pus la bataie cu ocazia Gatheringului de anul acesta.

Invitat la Dublin, dintre cei 1963 de dansatori, Stefan a fost in prima linie alaturi de Padraig Moyles si de Jean Butler. Dupa master-classul facut de pusti cu Padraig Moyles, liderul trupei declara: "Este surprinzator cât de repede invata. Nu e doar multitalentat, ci si autodidact. A meritat din plin premiul de star riverdance oferit de noi."

Emotionat, Stefan marturiseste: "A fost o experienta de neuitat. Aparuta pe neasteptate, aceasta sansa mi-a fost oferita de Lacramioara Marin, o românca aflata la lucru in Dublin. M-a vazut la emisiune, i-a placut foarte mult si fara sa ma cunoasca mi-a trimis un mesaj cu linkul concursului si m-a incurajat sa aplic pentru premiul concursului organizat de Riverdance. M-am inscris si am câstigat. A fost o sansa, un un vis pe care Dumnezeu a vrut sa-l transforme in realitate."

"Mai departe, imi doresc sa pot aprofunda cântecul la flaut si dansul irlandez in vreuna din scolile din strainatate pentru a duce mai departe renumele Clubului Irish Way din Bucuresati si al României. Am facut câteva ore de flaut irlandez si de dans in Dublin. Un prim pas l-am facut deja cu ajutorul FEDCAR România, care mi-a sustinut orele de flaut si de dans facute in afara premiului oferit de Riverdance, in Dublin"

Stefan Orheanu: "Au fost foarte deschisi si impresionati de modul in care dansam, mai ales datorita faptului ca invat mai mult singur. Am reusit sa invat niste pasi foarte complicati, care sunt dansati numai de Riverdance."

12 – 17 Iulie

Ottawa – Canada

In calitate de membrii WOCCU, o delegatie a FEDCAR va participa la Conferinta Mondiala a Uniunilor de Credit.

Canadian Museum of Civilization, locatia pentru inchiderea oficiala o Conferintei mondiale WOCCU.

Ottawa Convention Center, locatia pentru sesiunile de lucru ale Conferintei mondiale WOCCU.


Grzegorz Bierecki (Polonia) A fost ales Presedinte al Consiliului Director al WOCCU.


Din 2005, Grzegorz Bierecki este ambassador onorific al FEDCAR. Domnia sa a avut un rol important in formarea si dezvoltarea Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc din Romania, in promovarea ei internationala.

Din 1992, este presedintele NACSCU (Asociatia Uniunilor de Credit din Polonia). Este membru fondator al Institutului de Cercetari pentru Uniunile de Credit si presedintele TUWSKOK (Societatea de Asigurari Mutuale pentru Uniunile de Credit din Polonia). Expert al sindicatului liber "Solidaritatea", domnul Bierecki a fost Director al Comitetului Executiv al acestui sindicat. In 2007 a fost distins cu "Crucea de Cavaler" a Ordinului pentru Renasterea Poloniei. Este decorat cu "Medalia pentru Merite Civile", de catre Presedintele Poloniei.

Agenda Conferintei

26 Iunie

Interviu acordat de catre directorul executiv FEDCAR la Ziarul Financiar.


18 Iunie

Dobânzile mai mici şi lipsa comisioanelor încurajează împrumuturile de la CAR-uri

Numărul şi valoarea creditelor acordate de casele de ajutor re¬ciproc (CAR) au crescut în ultimii ani, românii fiind atraşi de do¬bânzile mai mici la credite care încep de la 6-7% pe an, de lip¬sa comi¬sioa¬nelor, dar şi de fle¬xibilitatea acordării de împrumuturi.
Totuşi ponderea acestora pe piaţa creditelor rămâne foarte mică. "Instituţiile finan¬cia¬re nebancare reprezintă puţin din toată piaţa cre¬ditelor. Aproxi¬ma¬tiv 90% din piaţă este aco¬perită de bănci, iar restul de 10% de instituţii fi¬nan¬ciare ne¬ban¬care (IFN). Iar din acest 10%, 2-3% reprezintă CAR-uri¬le, atât cele pentru sa¬la¬riaţi, cât şi pentru pen¬sionari", a de¬clarat Florin Simion, direc¬torul exe¬cutiv al Federaţiei Case¬lor de Ajutor Reciproc (FEDCAR) în cadrul lansării lu¬crării "O cronologie a Caselor de Ajutor Reciproc", care îl are ca autor pe Cristian Florin Bota.
În România sunt în prezent apro¬xi¬ma¬tiv 3.000 de case de ajutor reciproc, atât pentru salariaţi, dar şi pentru pen¬sionari, după ce la începutul anilor '90 nu¬mărul CAR-urilor pentru salariaţi depăşea 6.000.
"Scade din păcate numărul de case de ajutor reciproc, fie pentru că se unesc, fie dintr-o lipsă de coerenţă a acti¬vităţii, pentru că legislaţia este în con¬tinuare depăşită, dar şi pentru că ast¬fel de instituţii nu au avut o pro¬mo¬vare foarte bună", mai spune Simion.

17 Iunie

Lansarea cartii "O cronologie a Caselor de Ajutor Reciproc", autor Cristian Florin Bota.
Biblioteca Academiei Romane Bucuresti

Cartea, prima de acest gen publicata in Romania, va fi lansata in prezenta unor invitati de marca, din tara si din strainatate.

Reprezentanţi ai Ligii Uniunilor de Credit din Ohio au vizitat judeţul Alba

În cadrul unui parteneriat semnat în urmă cu doi ani, între Federaţia Caselor de Ajutor Reciproc din România, Liga Uniunilor de Credit din Ohio şi World Council of Credit Unions (Consiliul Mondial al Uniunilor de Credit), oficiali ai ligii din Ohio, au sosit la Bucureşti pentru un schimb de experienţă cu CAR-urile membre FEDCAR.
Acestia au participat şi la evenimentul lansării cărţii "O Cronologie a Caselor de Ajutor Reciproc/ A chronology of Credit Unions", scrisă de Cristian Florin Bota din Teius, care a avut loc la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti.
Au luat cuvântul: preşedintele Federaţiei Caselor de Ajutor Reciproc din România (FEDCAR), senatorul Şerban Nicolae, directorul executiv al FEDCAR, Florin Simion, din partea FDSC – Ancuţa Vameşu, prof. univ. Mihaela Lambru, sociologul Mircea Kivu şi alte personalităţi.
La începutul acestei săptămâni, delegaţia americană compusă din: John Florian Vice President, Government Affairs Chief Lobbyst – Ohio Credit League, Karen Reams – President/CEO Millstream Area Credit Union şi Thomas Belekevich, reprezentant al Consiliului Mondial al Uniunilor de Credit (WOCCU) şi directorul executiv FEDCAR, Florin Simion, au vizitat municipiul Alba Iulia şi CAR Credit Teiuş, unde au fost primiţi tradiţional, cu pâine şi sare. La întâlnirea organizată de Consiliul Director al CAR Credit Teiuş a fost prezent şi primarul orasului, ing. dr. Mirel Vasile Hălălai, care a apreciat rolul CAR-ului în cadrul comunităţii.

Opt personalități din Alba, aniversate la Cafeneaua Culturală "Ca floarea soarelui – Cuvântul", la Galeria de Artă

Cristian Florin Bota are 40 de ani, este documentarist, cercetător, istoric, iar de profesie este economist, absolvent al mai multor programe post-universitare în domeniul expertizei financiare. Cristian Florin Bota este, totodată, colectionar de cărti postale si fotografie, în număr de peste 10.000, datând de la sfârsitul secolului al XIX-lea până prezent. Este autorul volumelor "Teiusul de odinioară", "Odinioară în Vințu de Jos", "Monografia comunei Stremt" si este coautor al volumelor "Colectii si colectionari. Oameni si locuri din judetul Alba. Colectia Cristian Florin Bota", "DesFaceri ale timpului, un secol de modă în imagini de epocă"si "Autobiografia generalului Vasile Barbu". A publicat articole în diverse ziare si reviste si este posesorul a 6 premii si distinctii, printre care "Medalia jubiliară de aur 1990-2010, pentru fidelitatea si devotamentul patriotic cu care a slujit statornic idealurile de prosperitate, emancipare spirituală si unitate a românilor de pretutindeni".

16 - 22 Iunie

O delegatie a Ligii Uniunilor de Credit din Ohio (SUA) va vizita Romania, in cadrul parteneriatului semnat cu FEDCAR

Se vor organiza vizite la CAR membre FEDCAR si sesiuni de pregatire.

14 -17 Mai

Intalnire la Bruxelles cu membrii European Network of Credit Unions.


6 Aprilie

Brasov.
Adunare Generala a FEDCAR si primirea unui nou membru al FEDCAR.