• Calea Bucuresti, nr. 82, B2-2, Otopeni

Evenimente 2015

2015 International Credit Union Day® — People Helping People


13 – 17 octombrie

Chisinau – R. Moldova

O delegatie formata din reprezentanti ai CAR Credit Teius, Optim Cluj, Prietenia Comanesti, Proconcordia Braila, a vizitat colegii din Republica Moldova.
Au avut loc intalniri la Comisia Nationala a Pietei Financiare, la Asociatia Centrala a AEI, la Corporatia de Finantare Rurala, cat si la AEI Hrusova.
Vizita a coincis fericit cu ziua Internationala a Uniunilor de Credit (15 octombrie), eveniment pe care l-am sarbatorit impreuna cu colegii din Republica Moldova.

8 Septembrie 2015

O delegatie a Asociatiei Centrale a AEI din Republica Moldova va vizita CAR FEDCAR din judetele Braila, Buzau, Bacau

12 - 14 August 2015

O delegatie a Asociatiei Centrale a AEI din Republica Moldova va vizita judetul Brasov si Covasna.

12 - 15 Iulie 2015

Denver – SUA

O delegatie formata din 11 membrii ai CAR membre FEDCAR participa la Conferinta Mondiala a Uniunilor de Credit.

26 Iunie 2015

FEDCAR a trimis un memoriu catre Ministerul Finantelor si catre Banca Nationala, pentru gasirea unei solutii la aplicarea legii privind garantarea depozitelor din institutiile de credit.

14 Iunie 2015

Sibiu

FEDCAR organizeaza training pe tema calitatii portofoliului de imprumuturi

24 Mai 2015

Brasov

FEDCAR organizeaza training pe tema politicilor contabile

25 Aprilie 2015

Bruxeles

Intalnire cu membrii ENCU si cu grupul din Parlamentul European, pentru sprijinul Uniunilor de Credit
Grupul de sprijin al Uniunilor de Credit din cadrul Parlamentului European ia in discutie barierele de reglementare si incluziunea financiara prin Uniunile de Credit.

BRUSSELS —European Parliament Credit Union Interest Group, un comitet format din europarlamentari (MEP) care sustin Uniunile de Credit, s-a intalnit cu reprezentanti ai acestora din Europa, pentru a discuta in ce fel barierele cuprinse in reglementarile legislative afecteaza Uniunile de Credit si le impiedica sa ofere servicii de incluziune financiara.

Vicepresedintele Parlamentului European, RyszardCzarnecki (Poland) and MEP Marian Harkin (Republic of Ireland) sunt copresedintii Grupului de sprijin al Uniunilor de Credit, iar Richard Howitt (United Kingdom) este vicepresedintele grupului. In total, 15 MEP (membriiai Parlamentului European) din Austria, Finland, the Republic of Ireland, Luxembourg, Poland and the United Kingdom care apartin Comitetului Parlamentar ECON (Economic and Monetary Affairs) sunt membrii ai acestui grup de sprijin.Teoretic, intrega legislatie europeana care afecteaza Uniunile de Credit intra in competent Comitetului ECON.

Intalnirile, tinute in sala Leopold a Parlamentului European din Bruxelles, au inclus reprezentantii din grupul European Network of Credit Unions (ENCU), si anume Association of British Credit Unions, Ltd. (ABCUL), Estonian Union of Credit Cooperatives (EUCC), Federation of Romanian Credit Unions (FEDCAR), FULM Savings Houseof Macedonia (FULM), Irish League of Credit Unions (ILCU), National Association of Co-operative Savings and Credit Unions (NACSCU) Poland, and World Council of Credit Unions. De asemenea, au participat reprezentanti ai guvernelor din Poland, the Netherlands, Lithuania, and the Republic of Macedonia.

In cadru lintalnirii, europarlamentarii si reprezentantii Uniunilor de Credit au discutat despre rolul pe care aceste institutii il joaca in incluziunea sociala a celor cu mijloace financiare modeste, dar mai ales de faptul ca Uniunile de Credit se confrunta cu cerinte din ce in cemai dure, referitoare la functionare, lucru care rapeste din resursele proprii si le scade capacitatea de a servi membrii.

Uniunile de Credit sunt mult mai mici decat bancile comerciale, se angajeaza in operatiuni cu risc mult mai mic si totusi, sunt subiectul multor dintre Directivele Europene sau reglementarile financiare facute pentru banci. Au fost prezentate europarlamentarilor, exemple concrete de acest gen din Estonia, Great Britain, Ireland, the Republic of Macedonia, Poland.

Europarlamentarii au mai fost informati despre cum Uniunile de Credit pot fi influentate negativ de catre banci, atunci cand sunt client ai acestora. Exemple recente include prevederile Basel III, referitoare la cerintele de lichiditate ale bancilor, in raport cu depozitele Uniunilor de Credit. Acest lucru a dus la scadrea randamentelor depozitelor Uniunilor de Credit, in special in Irlanda, dar si in Polonia, Macedonia si Romania.

Vicepresedintele Parlamentului European, Czarnecki , a indemnat Uniunile de Credit sa continue acest dialog asa incat sa fie prevenita o supra reglementare a Uniunilor de Credit, astfe lincat acestea sa poata acorda credite cu dobanda mai mica, si sa poata oferi o dobanda cat mai mare la economiile membrilor lor. {AG}BRUSSELS{/AG}

22 Aprilie 2015

Bucuresti

La invitatia Ambasadei Belgiei, FEDCAR este invitata sa participle la sarbatorirea ziua Flandrei. S-au discutat aspect legate de economia sociala.

01 Aprilie 2015

Datorita ne respectarii repetate ale prevederilor statutare ale FEDCAR, incepand cu data de 1 aprilie, CAR ERITAS Moinesti a fost exclus din FEDCAR. In consecinta, FEDCAR nu mai supravegheaza prudential activitatea CAR ERITAS Moinesti.

26 Martie 2015

Targu Mures

Adunare Generala a FEDCAR